Ik merk dat ik me schuldig voel als je die vraag stelt…

25 mei 2022

Door: Willeke Schalley

Half 40 is ze, samen wil ze onderzoeken waar al die onzekerheid vandaan komt. Gedachten als: ‘lukt me niet…kan ik niet…zie je wel..!’ zijn haar welbekend. We stellen het gezin van herkomst op, het nest waar ze vandaan komt. Ik laat haar vertellen over alles wat er in haar op komt , ondertussen maak ik het e.e.a. zichtbaar.

‘Dus eigenlijk maakte jij jezelf zichtbaar door jezelf groter te maken?’

Ik leg haar uit dat , wanneer je voelt dat je als kind niet gezien wordt, je jezelf zichtbaar maakt (of volledig onzichtbaar). In dit geval door op de grote mensenstoel te gaan staan, verantwoordelijkheid voelen voor de emoties van de ouders. Onbewust!

‘Ja maar, mam was echt heel zorgzaam en pap heeft het ook niet gemakkelijk gehad!’

Loyaliteitsconflict en schuldgevoel. Bang haar ouders af te vallen door aan te geven dat ze iets nodig heeft gehad. Het gaat nooit om goed of fout! Het gaat om behoeftes en wil je doorbraak krijgen in patronen dan zul je vanuit loyaliteit naar jezelf anders moeten gaan handelen. En dat is even slikken!