Sint en het samengestelde gezin!

2 december 2022

Door: Petra Hendriks

Graag vertel ik je over mijn ervaring met het vieren van Sinterklaas in het samengestelde gezin.

Vorige week had ik in mijn praktijk een afspraak met een cliënten-stel dat bij me kwam voor stief coaching. Voordat ik iets kon zeggen lag het thema “Sinterklaas vieren” al op de tafel (tussen alle pepernoten).

Op mijn verzoek om dit tijdens de sessie te bespreken gaven ze gelijktijdig en volmondig het antwoord:” euh nee, graag nu”. Er was namelijk stress en spanning over het vieren van Sinterklaas. Er waren namelijk 7 Sinterklaasfeesten die gevierd gingen worden, nl:

 • Sint bij het samengestelde gezin van mama met haar nieuwe partner en de stiefbroertjes;
 • Sint bij het samengestelde gezin van papa en zijn nieuwe partner en de stiefzusjes;
 • Sint bij de opa en oma van mama;
 • Sint bij de oma van de ex-partner;
 • Sint bij de opa en oma van de nieuwe partner van mama met alle kinderen;
 • Sint bij het werk van papa;
 • Sint bij het werk van mama.

En last but not least: Sint op school, de buurt en de sportclub. Klinkt leuk, maar is dit ook altijd zo?

Lang niet alle kinderen kunnen tegen al die drukte. En elke keer weer die spanning om Sinterklaas wel of niet te ontmoeten en af te wachten wat voor cadeaus er zijn?

Terug naar mijn cliënten in de praktijk. Na lang overleg en met behulp van de datumprikker waren er uiteindelijk middagen en avonden gepland maar dat had al voor zoveel spanning gezorgd dat alle energie om er nog iets leuks van te maken op dat moment verdwenen was. Toen ik de planning bekeek kon ik alleen maar denken: “Kunnen de kinderen nog wel genieten van Sinterklaas met zo’n strakke agenda?”

Met zoveel Sinterklaasvieringen zijn er ook veel cadeaus. Van klein tot groot en van goedkoop tot duur. Dit kan in een kerngezin al voor gedoe zorgen, maar zeker in een samengesteld gezin. Het ene kind maakt één verlanglijstje en de ander maakt 10 verlanglijstjes, met als gevolg dubbele cadeautjes en dus teleurstellingen en jaloezie. Herkenning bij mij om al die “pakjes” in de lucht te houden. Ik ging terug in mijn Sint historie en weet dat we uiteindelijk in overleg (lang overleg) de Sint activiteiten terug hebben kunnen brengen naar 2 vieringen. Pakjesavond op 5 december en pakjesmiddag op 6 december het ene jaar en het jaar erna andersom. Aan de opa’s en oma’s werd gevraagd om op die avonden aan te sluiten! De cadeautjes van Sint op het werk van papa en mama werden bij de rest van de cadeautjes gelegd. Geen Sint op de sportclub, maar natuurlijk wel Sint op school.

Dus bijgaand enkele tips van mijn kant (mocht de planning nog niet rond zijn):

Tips:

 1. Overleg om de Sint vieringen te spreiden en niet alles in één weekend te stoppen. Denk ook eens aan de Kerstman?
 2. Sla de Sintviering bij het werk over of de Sintviering bij de sportclub?
 3. Ben flexibel. Gun de andere ouder (stiefouder) ook Sinterklaas bij zijn/haar familie.
 4. Wellicht is het samen vieren van Sinterklaas al een optie?
 5. Stem cadeaus af met elkaar (als dit al mogelijk is). Spreek ook bedragen af, zo voorkom je grote verschillen in cadeaus.
 6. Zet je kind voorop en parkeer je eigen emoties.
 7. Maak je eigen rituelen. In je samengestelde gezin kun je ook het Sinterklaasfeest gebruiken om een nieuw ritueel samen te maken.

Met deze Tips hoop ik dat jullie een heel fijn Sinterklaasfeest kunnen vieren.

Hoe het met de planning van mijn cliënten is afgelopen, weet ik niet. Dat hoor ik volgende week als alle vieringen achter de rug zijn. Wellicht kan ik ze helpen met de planning voor Kerst in het samengestelde gezin.

Fijne Sinterklaas allemaal!